terça-feira, fevereiro 16, 2016

HÁ CADA VEZ MAIS OFERTAS DE TRABALHO A TROCO DE COMIDA E LOCAL PARA DORMIR...

Per un plat de llenties i un sostre sota el qual dormir. És l'oferta de la novaesclavitud del segle XXI, que aprofita la desesperació dels treballadors per oferir-los ocupació a canvi d'allotjament i manutenció, sense sou ni cap paga.
Els anuncis amb aquestes ofertes corren als portals d'ocupació d'internet i el desvergonyiment d'alguns d'aquests aprofitats patrons arriba fins al punt d'exigir, a aquelles persones més desesperades, que per aconseguir aquesta feina que només es remunera amb menjar i llit han d'aportar referències, ser educades, presentar aptituds i demostrar bona predisposició per fer tot allò que se'ls demani. "I sense mals rotllos, ni problemes, ni res de drogues o alcohol", exigeixen alguns d'aquests anunciants.
Aquestes ofertes a la recerca d'esclaus deixen clar, ja en la primera línia de l'enunciat, que l'opció d'un sou mai no arribarà. Els patrons més "pietosos" obren, tot i això, la possibilitat d'una paga. Com l'anunciant de Ciudad Real que té clar a qui va dirigida la seva oferta: "Busco persona necessitada que m'ajudi com a vigilant i manteniment de petita empresa dedicada al ram de l'automòbil a canvi d'allotjament i manutenció. Més endavant ja parlaríem d'ajut econòmic, fins i tot sou".
Laura Pelay, responsable de Benestar i Treball d'UGT Catalunya, qualifica aquests anuncis com la mostra més cruel de la "feina esclava". Considera que amb la seva publicació n'hi hauria d'haver prou "per perseguir, fins i tot per la via penal, les persones que llancen aquestes ofertes". Un fiscal consultat per La Vanguardia comparteix que la infracció laboral queda evident en aquestes ofertes (no hi ha contracte, ni sou, ni seguretat social) i apunta que la persecució penal d'aquestes ofertes també podria ser factible "si es demostra que hi ha un abús de situació de necessitat amb la persona que accedeix a acceptar aquesta feina, en no tenir cap altra sortida, en unes condicions laborals que perjudiquin, suprimeixin o restringeixin els seus drets". 
Està recollit a l'article 311 del Codi Penal i les penes previstes en aquests casos "van dels sis mesos als tres anys de presó", indica l'advocat Fernando Portolés. Aquest lletrat es pregunta, tot i això, "si un treballador pot renunciar o no a un sou per una feina i cobrar només en espècies, en aquests casos menjar i llit". En aquesta nova esclavitud el que no hi ha, recalca el mateix fiscal, "és un engany, ja que als anuncis es deixa clar que no es cobrarà ni un euro per aquesta ocupació". I en cas de judici segur que molts d'aquests anunciants, afegeix, declararien que feien una obra de caritat".
Per Esther González, responsable de la secció de dependència d'UGT Lleida, no hi ha cap excusa que valgui ni cap dubte que aquests anuncis són perseguibles per fomentar l'explotació i esclavitud dels treballadors més desesperats. I alerta que el pròxim estadi d'aquestes ofertes, després de constatar-se un increment de persones disposades a treballar només per aquest plat de llenties i un llit, podria ser l'aparició de bandes organitzades decidides a lucrar-se d'aquesta realitat lligada a l'alta taxa d'atur que hi ha a Espanya. "Aquestes bandes podrien ser darrere dels anuncis i allotjar i mantenir aquests treballadors en cases pastera per després distribuir-los per diferents domicilis particulars, als propietaris dels quals sí que es cobraria per la feina realitzada", alerta Esther González. Si això passés i aquests anuncis acabessin fent el salt de l'àmbit particular a la delinqüència organitzada, "ja parlaríem d'un altre delicte, en cas de moure aquests treballadors pel territori espanyol, com és el de tràfic d'éssers humans", apunta el fiscal.
Alguns anunciants intenten dissimular aquestes ofertes com si es tractés d'un voluntariat. "Estic buscant jove senzill i disponible per a col·laboració en manteniment de finca de Barcelona. Necessito un ajudant de caràcter familiar amb unes condicions com a aprenent voluntari. El màxim que puc oferir és formació i allotjament de franc com a companys. Jo també he estat voluntari", diu l'anunci. Laura Pelay desmunta l'intent d'aquesta persona a la recerca de 'treballador'. "La llei de voluntariat està molt ben regulada, igual com els contractes en pràctiques, així que aquest anunci no és més que un altre exemple de recerca d'un esclau per a l'explotació laboral", afirma.
La majoria d'aquests anuncis van dirigits a dones i l'oferta d'ocupació inclou tasques domèstiques a la llar i cura de nens i ancians. A canvi de treballar sense sou, alguns d'aquests anunciants sí que garanteixen als candidats "tracte familiar". Però amb això només no es viu. En alguns dels portals d'internet on es pengen aquests anuncis comencen ja a aparèixer textos, escrits per les mateixes persones als quals van dirigits, que critiquen amb duresa aquestes demandes d'ocupació sense dret a sou. "Què s'han cregut? -es pregunta una dona disposada a treballar com a empleada de la llar-. Que treballem per amor a l'art? Que no tenim factures i altres coses? Quina cara! Ho volen tot per res, i quan s'és interna, l'allotjament i manutenció no es compta! Sé de què parlo. Altrament és com estar pagant per treballar. Paguen una misèria i després els veus anar-se'n de viatges cars, sopars, luxes, bestieses, xalet... i després et van plorant que no poden pagar més. A sobre t'exigeixen cotxe, que comporta una bona despesa, però els és igual".
Encara que no s'ha d'oblidar que entre aquests anuncis amb ofertes que només ofereixen menjar i llit per treballar hi ha també moltes demandes de persones que s'ofereixen a fer tasques domèstiques, cura d'ancians i nens o feines al camp només per l'allotjament i la manutenció. Per la Laura Pelay i l'Esther González aquests anuncis de persones que estan disposades a treballar sense sou "només són l'exemple del fracàs de les polítiques d'ocupació d'aquest país i de la desesperació de moltes persones que realment no veuen cap altra sortida que ser explotades".
*
Fonte: http://www.lavanguardia.com/20150228/54426609376/nous-esclaus.html

* * *

Um caminho para a nova escravatura ou pelo menos servidão à maneira medieval - o fortalecimento dos plutocratas é potenciado pela imigração em massa, nova massa humana que cimenta o poder dos novos senhores feudais.